Langdistanceløb – det meste foregår i hovedet

Runcast - om løb for løbere
Runcast - om løb for løbere
Langdistanceløb - det meste foregår i hovedet
Loading
/

Selvfølgelig skal der masser af træning til før du kaster dig ud i at løbe de længere distancer som maraton og ultraløb. 

Men måske er det rent faktisk mest det der foregår inden i hovedet, der bestemmer, om du kan klare dig igennem kriserne på de helt lange distancer. Kriser der altid vil opstå – men også kriser der tæt på altid kan overkommes og klares.

 Men hvad er det så, der skal til. Og hvordan kan det mentale og psykologien bidrage til, at vi som langdistanceløbere optimererer vores chance for at gennemføre de udfordringer vi stiller os selv.

Og kan de erfaringer vi gør os som langdistanceløbere bidrage til et sundere sind? Og måske gøre os i stand til bedre at overkomme de udfordringer vi støder på i vores private liv såvel som vores arbejdsliv.

Til at svare på disse spørgsmål, har Runcast i denne episode sat Henrik Elsig Andersen i stævne.

Henrik er en ven at Runcast, og jeg havde en snak med ham i sommeren 22, kort før han begav sig ud på sit livs løbetur på 1500 kilometer fra sydfrankrig hjem til Roskilde i Danmark.

I sommeren 2022 løb Henrik den lange vej hjem fra sommerhuset i sydfrankrig til hjemmet i Roskilde. Turen gav ham mange timer alene i løbeskoene og masser af stof til hans bog om ultraløb, ledelse og udvikling.

Udover at være en kompetent og habil ultraløber er Henrik en erfaren erhvervspsykolog og har derfor om nogen indblik i, hvor meget den mentale side betyder for langdistanceløb og hvad løb har af positive effekter på vores mentale velvære.

Henrik har i mange år rådgivet ledere og medarbejdere i sin egenskab af erhvervspsykolog. Og han drager mange paraleller mellem den mentale stamina, der kræves i langdistanceløb, og nogle af de egenskaber der sættes pris på i erhvervslivet.

Det lykkedes Henrik at løbe hele turen hjem fra sydfrankrig i sommeren 22 – og det kom der en bog ud af, hvor Henrik udover at beskrive løbeturen netop drager disse paraleller.

Har du endnu ikke hørt Runcast episoden om Henriks forberedelser og planlægning af sin lange løbetur i sommeren 2022, kan du stadig høre afsnittet “En lang tur hjem” her på runcast.dk eller hvor du ellers lytter til podcast.
Til sommer (2024) begiver Henrik sig ud på en endnu en lang tur i løbeskoene. Denne gang gælder det de danske landeveje.

Den 20. juli tager Henrik Elsig Andersen hul på sit næste vilde projekt. Indtil midt august vil han løbe Danmark rundt – 1.700 kilometer i alt.

Og denne gang inviterer Henrik alle interesserede med på sin tur.

“Formentlig er det kun jeg selv der løber hele distancen, men du er inviteret til at løbe med, som man har lyst, mulighed og kræfter. Det kan være på en del af en etape, det kan være en hel etape eller på flere etaper. Det bestemmer du helt selv. Det handler ikke om at løbe på tid eller konkurrere med andre. Det handler om at være til stede i nuet og det handler om at være til stede for dig selv og andre.

Jeg håber, at andre kan finde den samme glæde som jeg selv finder ved at løbe, som man gør, når man løber denne form for ultraløb; Uden fokus på tempo og tid. Uden fokus på at løbe om kap med tusindvis af andre løbere og med et menneskehav som tilskuere.

Man skal bestemt være indstillet på at kæmpe for det, men kun med dig selv. At opleve hvor fantastisk det er, at bevæge sig igennem et landskab i et stille tempo, småsnakkende med andre løbere end ensomt reflekterende, hvis det er det, som du har lyst til,” skriver Henrik på sin hjemmeside.

På hjemmesiden kan du også skrive dig op til hans nyhedsbrev samt ligesom du kan følge ham på Facebook.

Henriks hjemmeside “Løb Danmark Rundt”

Run Aorund Denmark 2024 på Facebook

Bestil Henriks bog “Ultraløb, ledelse og udvikling”