2017 – Uge #22

 

Med Copenhagen Marathon bag os, tager vi igen et blik på ugens løbebegivenheder.

Men denne uge lægger vi hårdt fra land med nogle lækkerier, hvis du trænger til lidt multimedieinput for at holde dampen og motivation oppe.

Ny dansk bog om maraton

Vi starter med at kigge på et lidt ældre medie – nemlig bogen. Det er efterhånden sjældent, at der på denne front kommer nyt omkring løbesporten, og så meget mere grund er der til at hejse flaget, når der gør.

Og når kvaliteten samtidig er helt i top, er det på sin plads med en anbefaling.

Litteraturkritiker og forfatter Tonny Worm fra Information har netop udgivet “Sidste tog til Boston” om maratonløbets historie.

Tonny, der selv er ivrig løber, giver os udførlig baggrund om de første maratonløb, hvordan kvinder i starten blev forment adgang til den “skadelige sport”, hvorfor de danske maratonløbere løb vanvittigt stærkt i 80’erne og hvorfor der idag er lutter afrikanere på de første 10 pladser i de fleste løb på distansen 42,195 km..

Tonnys pen er skarp og ordene flydende. Bogen kan absolut anbefales om du er motionist, eliteløber eller bare interesseret i en fascinerende historie om den distance de fleste løbere ser som den ultimative.

Du kan finde bogen i langt de fleste boghandlere – fysiske som online.

Er hovedet for træt til at koncentrere sig om det skrevne ord, er der også muligheder i form af levende billeder.

Dokumentar om norske løbefænomener

På YouTube ligger hele NRKs serie om den norske løbefamilie – og specielt de tre brødre – Ingebrigtsen.

Hvis du har fulgt med i de store atletikmesterskaber i de senere år, har du måske nok lagt mærke til den norske mellemdistanceløber Henrik Ingebrigtsen, der hovedsageligt stiller op på 1.500 meter. Blandt mange flotte resultater sluttede han på en 5. plads ved OL i London, hvor han ved samme lejlighed slog den norske rekord.

Men Henrik er blot den ældste af tre brødre, hvor alt tyder på, at de alle tre når toppen af eliten indenfor løbesporten.

Brødrene er trænet af ders ambitiøse far, som fra de er helt små svinger pisken (kærligt men bestemt) over brødrene, og dokumentarserien i 8 dele giver et helt unikt indblik i familiens liv over en årrække.

Snyd ikke dig selv, for dette gratis guldkorn om løb og træning.

Du finder som sagt alle afsnit på YouTube, og du kan starte med del 1, som du finder her.

Løb med royalt drys

Og så var det i den forløbne uge, at de sociale medier svømmede over med nyheden om, at kronprins Frederik inviterer til løbefest på sin 50 års fødselsdag næste år.

Royal Run hedder begivenheden, der kommer til at finde sted i de 5 storbyer Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København/Frederiksberg.

Der vil i hver by være to distancer at vælge imellem; én mil (1,609 km) og 10 km.

Kronprinsen starter med den korte distance i de fire første byer (i rækkefølgen Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense) og slutter af med 10 kilometer gennem hovedstaden.

Frem til den store royale fødselsdag – og løbetur – kan du følge med på http://www.royalrun.dk eller Royal Runs Facebookside her.

Hvor meget hjalp Teslaen Kipchoges 2.00.25?

Til slut lidt for ingeniørerne i blandt os.

Nemlig spørgsmålet om, hvor meget den elektriske Tesla hjalp Eliud Kipchoge frem i hans forsøg på Monza racerbanen for at komme under 2 timer på maratondistancen.

Det er Runner’s World der går i dybden med en analyse, der er temmelig underholdene læsning. 

Og bare rolig – man skal ikke nødvendigvis være ingeniør, for at finde artiklen interessant.

…til slut lige en lille reminder om, at Runcast også i ugens løb udgav den sidste episode i vores serie om maratondebutanten Johnny Bech Jensen, der i Hamburg skulle finde ud af, om al hans træning gav bonus.

Den finder du naturligvis lige præcis her på siden, i iTunes eller i din yndlingspodcastapp.