2016 – Uge #48

Endnu en uge er veloverstået. Forhåbentlig fik du nogle kilometer i løbeskoene, selvom det er buldermørkt fra tidlig aften til sen morgen.

Her ugens godbidder fra løbeverdenen.

Enjoy!

Løb i regnvejr
Vi lægger ud med svaret på et spørgsmål, jeg bare ved, du har løbet og spekuleret på, når du har løbet gaderne tynde i storbyer; “Er det sundere (eller mindre usundt) at løbe i regnvejr?” Det er en læser, der har spurgt videnskab.dk, fordi han fornemmer, at regnen nærmest renser luften, når han er ude at løbe.

Og det korte svar er, at, ja, det er sundere. Luften er simpelthen altid renere, når det regner, og effekten kommer allerede efter blot 10 minutter.

Regndråberne bombarderer de skadelige partikler fra biler og brændeovne, og slår dem til jorden, hvorefter de forsvinder i kloakerne.

Skal du have hele den videnskabelige forklaring, kan du læse Jørgen Brandts forklaring på videnskab.dk. Jørgen er professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab – Atmosfærisk modellering ved Aarhus Universitet, så han ved nok, hvad han taler om.

Men her kan vi bare konkludere, at en smule regn må være den dårligste undskyldning, for ikke at snøre løbeskoene og komme ud og løbe gaderne tynde i storbyen.

Det var helt sort
Og så bliver vi nødt til at runde Black Friday, som samtlige medier var optaget af, og nært sagt alle butikker – heriblandt løbe- og sportsbutikker – havde taget til sig.

Det er selvfølgelig op til den enkelte, om man er for eller imod, men vi kommer ikke uden om, at der var mange gode tilbud at hente. Flere løbe special butikker havde 25-30% på hele deres udvalg, og en butik som Intersport gik helt amok i blandt andet Garmin tilbud – se bare her.

Ugens citat

“If you want to win something, run 100 meters. If you want to experience something, run a marathon.” – Emil Zapotek, legendarisk langdistanceløber.

Ugeposten direkte i din mailboks
Skal du ikke have dit ugentlige tilskud af vitaminer fra løbeverdenen direkte i din mailboks?


Gribende dokumentar
Ugens anbefaling er en noget anderledes løbefilm. Dokumentaren “Marathon: The Patriots Day Bombing” skildrer Boston Marathon i 2013, der blev ramt af terrorismens frygtelige fjæs i form af to bomber placeret af to afsporede og radikaliserede brødre.

Filmen skildrer dels selve dagen og jagten på de to terrorister, men mest gribende tilskuere og løbere, der blev ramt og invalideret af bomberne. Deres lange hårde kamp for at komme tilbage til livet – et liv med benproteser og psykiske ar, der alt for langsomt heles.

Du kan finde “Marathon: The Patriots Day Bombing” på HBO Nordic. Hvis du ikke er abonnent, tilbyder de første måned gratis.

Klassisk politik
“Jeg løber først og fremmest for at komme ud og se, hvordan vejret er. Jeg løber i regn og blæst og sne og slud og sol og sommer – jeg løber altid hele året rundt.”

“Og kender du det, man kan lige få afsluttet de samtaler, hvor man egentlig gerne ville have haft det sidste ord, men ikke lige nåede det? Det kan jeg nå at gøre på min løbetur. Så for mig er det ren Zen at løbe, fordi det gør, at jeg glemmer mig selv og bare er af sted.”

Citatet er fra Margrethe Vestager, konkurrencekommisær i EU, der til DR fortæller, at hendes foretrukne musik til de mange løbeturer er klassisk.

Vestager afslører iøvrigt, at hun løber 15-20 kilometer om ugen fordelt over 3-4 ture.

Husk at abonnér på ugeposten fra Runcast.

Du kan også følge med på Facebook og Twitter.

Husk også at abonnér på Runcast i iTunes, eller i din yndlings podcast app, så du automatisk får besked, når der er en ny episode klar til dig.